Bath

  • en forførende by på grund af sin beliggenhed i bunden af Avondalen, historie, arkitektur og vidunderlige atmosfære

           “Here you can bid the blues goodbye”

I løbet af 1 ½ time med tog kan du komme til Bath i det sydvestlige Storbritannien. Bath ligger ikke langt fra Bristol og Cardiff, og togturen giver dig lejlighed til at nyde det engelske landskab med blidt bølgende bakker og pittoreske landsbyer med stenhuse og velplejede haver. Byen er berømt for sine romerske bade og sin velbevarede gregorianske arkitektur. Siden romertiden har denne smukke by været bygget til nydelse og afslapning, og med en tur på 2 dage vil vi også nyde og opleve det hele med alle sanser. Vi overnatter på Francis Hotel centralt beliggende i byen og går på opdagelse med badetøjet under armen.

Der er både de antikke romerske bade og de topmoderne Thermae Bath Spa, som huser de eneste naturlige termale varme kilder i Storbritannien, som man kan bade i. Her er der bl.a. svimmingpool på taget under åben himmel, hvor man kan bade i mineralholdigt vand opvarmet til 33,5 grader, mens man nyder panoramaudsigten over Bath. Fantastisk og storslået oplevelse. Man kan trippe rundt i stofsandaler og badekåbe fra sted til sted, fra pool til pool og fra sauna til sauna. Her findes det reneste og sundeste kildevand. Det er helt specielt, at det ligger så tæt på de næsten to tusind år gamle bade, Roman Baths, som udelukkende er museum i dag.

De gamle romerske bade er mange steder utroligt velbevarede, så man kan levende forestille sig live i disse termalbade for to tusinde år siden
Et par piger giver os en snert af historiens vingesus

Byen er kategoriseret som UNESCO Verdensarv og er den eneste destination i Storbritannien, hvor hele byen er udpeget som verdensarv. De smukke honningfarvede sten, som er specielle for Bath, og den gregorianske arkitektur er som taget ud af en Jane Austen roman. Hun har jo også boet i Bath i starten af det 19. århundrede. Det er i dag et krav, at samtlige bygninger bygges af de specielle Bath-sten, da byen ellers vil miste sin klassifikation som verdensarv.

Indgangsområdet til de moderne termalbade. Man må forvente at skulle stå i kø, da der kun åbnes for et bestemt antal ad gangen.

Byen er grundlagt af romerne som en badeby under navnet Aqua Sulis, og de byggede en bymur o. 60 e.Kr. for at beskytte byen, som gennemstrømmes af floden Avon. De romerske terner får varme fra tre varme kilder med en konstant temperatur på 46 grader og har en fascinerende historie. Man kan sende romerne en venlig tanke, for de opdagede hurtigt kildernes helsebringende kvalitet, hvorpå de anlagde badene. Dagligt flyder der 1,2 mio. liter vand fra mineralkilderne, der ligger 3000 meter under jorden. Badene ligger i dag 5 meter under gadeniveau og består både af en udendørspool og bade med varmt, tempereret og koldt vand. Badenes æstetiske omgivelser er imponerende med de enestående mosaikker. Der er udstillet fund fra mere end 200 års udgravning og modeller af, hvordan området så ud år 300 e.Kr

Bath har masser at byde på. Der er museer, udstillinger, gallerier, events, men vi kommer fortrinsvist for at se de romerske bade, opleve byen og bade i de moderne termalbade. For at få et alsidigt indtryk af byen og dens omgivelser tager vi to forskellige ruter med City Sightseeing Bus, hvor vi på de guidede ture både hører meget om Bath og kommer uden for byen og ser den storslåede natur. Bath Abbey, som blev påbegyndt i 1499, ligger midt i byen og er absolut et besøg værd. Herfra kan man gå en tur gennem det smukke område Parade Gardens ved Avon-floden ligesom en tur på Pulteney Bridge er anbefalelsesværdig. Royal Crescent er en ubrudt halvcirkel med 114 ioniske søjler, men reelt er det 30 palæer, som er bygget sammen, og har du tid, må du absolut også se dette bygningsværk. Besøg Bath og “bid the blues goodbye”.