“BEYOND THE STREETS LONDON”

Oplev den mest omfattende graffiti og street art udstilling nogensinde i SAATCHI GALLERY på King’s Road, London. Den er virkelig et besøg værd.

Punk, hip hop, break dance, rap, street art, the story of NYC graffiti, skatere, heavy metal, urban life style, subway, underground, aerosoler, ultrafarverig, tegneserieinspireret, psykedeliske farveeksplosioner, politiske statements, revolter, interaktion med de urbane omgivelser – ja, alt dette og meget mere til giver masser af associationer til vores egen tid, kultur og historie og bliver foldet ud i den flotte og imponerende udstilling.

Covent Garden kan prale af at have en lang historie som lokalitet for gademusikanter og -sælgere, men er i dag også kendt for sine eksklusive butikker og dyre boliger. Igennem årene har turister og ”shoppere” nydt at smyge sig forbi sambadansere, folkesangere på tourné, dukketeater og klassiske musikanter. I 1970 var området i en sørgelig forfatning og klar til at blive revet ned, men lokalområdet stod sammen om at redde det. Det lokale samlingssted The Rozy husede punk og avant garde-musikere i et helt årti og gav dem en platform for ukendte bands som fx The Police.

I takt med at hip hop bredte sig fra New York til Europa, og i stort omfang efter UK-udgivelsen af bogen ”Subway Art” i sommeren i 1984, blev Covent Garden et kulturelt krydsfelt og et epicenter for denne bevægelse. Teenagere samledes og hang ud i Central London, tjekkede den nye amerikanske bog ud og delte deres egne små, sorte notesbøger fulde af skitser, mens Channel 4 viste deres ”moves”. Nogle graffititegnere havde allerede malet i Bristol og i Jubilee Gardens på South Bank, men da Royal Opera House blev renoveret i 1985, greb de chancen for at male på de sorte palisadevægge, der afskærmede byggeriet langs gaderne i Covent Garden. De blev nu tilladt, og deres arbejde blev sanktioneret af den samme organisation, som gav tilladelse til gademusikanterne.

Flisegulvet i den nærliggende Charing Cross station gav den ideelle overflade til den nye bevægelsesform, som blev kaldt breakdance. I december 1985 blev den første hip hop-festival i UK, Freestyle 85, arrangeret af lokale unge i Jubilee Hall, som ligger mellem Charing Cross og Covent Garden. Deltagerne kom i tusindvis og transformerede hele forretningsområdet til et helligt sted for den britiske ungdom til at udtrykke sig på egne præmisser. De beviste hermed, at i de kommende årtier ville gaderne og murene tilhøre dem lige så meget som alle andre.

Oprindeligt skabte Jenny Holzer sine ”Truisms and Inflammatory Essays” til at blive sat op på gaderne i NYC, men de har nu ændret sig fra at være illegale street art projekter til at være en del af store udstillinger på anerkendte museer over hele verden.

Mister Cartoon begyndte sin karriere som graffitikunstner, før det blev til vægmalerier, album covers, logoer, og nu er han mest kendt for sine tatoveringer. Detaljerigdommen er stor, og han henter oftest sin inspiration fra ungdommens Los Angeles. På et tidspunkt var netop hans fine grå/hvide streger synonyme med L.A street life.

NYC Style. Historien om NYC graffiti begynder med undergrundstogene, der med farver og budskaber bevæger sig gennem byens transportsystem. Graffitikunstneren fokuserede meget på at indfange pendlerkulturen frem og tilbage på arbejde.

Den londonbaserede radikale gruppe King Mobs’ bedst kendte værk er nok ”The Writing on the Wall”, hvor der i 1968 blev skrevet/malet en tekst langs med den nybyggede Westway, der løber parallelt med Hammersmith og City line . Pendlerne blev konfronteret med teksten, når de passerede mellem stationerne Ladbroke Grove og Westbourne Park, så det er blevet set af millioner af pendlere. Teksten lød:

“SAME THING DAY AFTER DAY – TUBE – WORK – DINNER – WORK – TUBE – ARMCHAIR – TV – SLEEP – TUBE – WORK – HOW MUCH MORE CAN YOU TAKE – ONE IN TEN GO MAD – ONE IN FIVE CRACKS UP”