Ibiza & Formentera – to perler blandt De Baleariske Øer

Det smukkeste blomsterflor i september på Ibiza

En septembertur til Ibiza – eller Eivissa, som den hedder på catalansk – med en lille afstikker til Formentera, er absolut anbefalelsesværdig. Skøn og behagelig temperatur, turiststrømmen lidt på retur, badevandet perfekt -og ikke mindst, hvis man vil have en aftensvømmetur. Alle måltider nydes udendørs, og den afslappede stemning mixet med et strejf af ungdommens hippiekultur gør noget ubeskriveligt, men godt for sjæl og legeme. Blot 90 km fra det spanske fastland og lige midt mellem fastlandet og Mallorca ligger den tredjestørste af De Baleariske Øer med sine blot 150.000 indbyggere, hvoraf ca. 1/3 er bosat i Ibiza By eller Eivissa, som er dens catalanske navn.

Ibiza By, som kan bryste sig af at være en af Europas ældste byer, blev grundlagt af kartagerne allerede i 654 f.Kr. og udviklede sig til at blive en vigtig fæstningsby. At gå igennem Dalt Vila, den fortryllende gamle bydel, og forcere højderne for til sidst at stå oppe på de velbevarede bymure med udsigt ud over Middelhavet, er en Tour de History. Man fornemmer historiens vingesus, når man tænker på, at man går her, hvor der har været by i næsten 2700 år. Således blev Ibiza i 1999 optaget på UNESCOs verdenskulturarvliste.

Tidligere boede byens befolkning kun inde bag fæstningens tykke, beskyttende mure. Lige foran indgangen til fortet ligger et overordentligt charmerende grøntsagsmarked, Mercado Viejo, omkranset af små hyggelige caféer og butikker.

Det fristende grøntsagsmarked ved foden af fæstningen
Også i dag er der privat beboelse, kunsthåndværk, gallerier, restauranter og hoteller inde midt i Dalt Vila. Turen til toppen byder på masser af smukke, hvide huse, smalle maleriske gader, eukalyptus, papyrus, planter i potter og en dejlig ro, der emmer af byens historie.

Ved en af de mange bugter med fantastiske badestrande var vi landet og kunne tilbringe to skønne uger i villa med den skønneste udsigt fra terrassen. I Cala Vedella kunne man ligge med tæerne i strandkanten og nyde udsigten ud over Middelhavet med den unikke blå farve, som giver totalt ro i sjælen. De små cafeer og restauranter med hvert sit særpræg lå på strandpromenaden og ventede blot på, at vi skulle nyde solnedgangen samtidig med, at vi nød en kande lækker sangria.

Så blev det tid til at nyde sangria ved vandkanten. Det er altid spændende at smage en ny udgave af sangria, og man forbavses gang på gang over, at alle restauranter kan have deres egen unikke opskrift.

Sant Antoni de Portmany er blot en af mange hyggelige byer på Ibiza, og med udsigt over havnepromenaden stod den på lækker frokost.