“LIVET – ILLUSTRERET” Lisa Aisato

Straarup & Co. 2020

En usædvanlig smuk bog, der netop understreger, at et billede kan sige mere end 1000 ord. Den anerkendte illustrator, Lisa Aisato, tager os med gennem et helt livsforløb, og når man kommer til sidste side, har man lyst til at starte forfra igen.

Lisa Aisato er en af Norges mest anerkendte illustratorer, og i bogen “Livet – Illustreret” har hun udvalgt de bedste af sine tegninger gennem de seneste 12 år. Bogen er bygget op som et helt livsforløb, hvor hver eneste tegning akkompagneres af en enkelt tekstlinje. Bogen er en livsbekræftende reminder om at nyde, fejre og omfavne livet og alle de nuancer, det byder på. De meget smukke, ekspressive og stemningsmættede illustrationer fortæller om KÆRLIGHED, VARME, HUMOR, ALVOR, DYBDE, KONTRASTER, FRYGT, HÅB, DRØMME, SORG, GLÆDE……ja, en hel vifte af store livstemaer.

Denne “pragtbog” er et godt eksempel på, at et billede kan siger mere end 1000 ord. Når man er nået til sidste side, har man uvilkårligt lyst til at begynde forfra igen, så mon ikke de 1000 ord kan ganges med 5 i dette tilfælde? Du kan genkende de dejlige stunder i livet og bliver “kæmpe glad” og varm indeni. Du oplever intensiteten ved at dvæle ved de enkelte illustrationer og tage dem helt ind i dit eget univers med dine egne erfaringer. Men du genkender også de alvorlige sider af livet. I Lisa Aisatos kontekst virker de dog meget lettere at acceptere og stå ansigt til ansigt med, fordi sådan er livet jo også….., for som gode, gamle Kingo skriver i sin salme fra 1681: “Sorrig og glæde de vandre til hobe…”

Vi bliver ført gennem barndommens boblende glæde, jublende og intense oplevelser, hvor alle sanser er i brug, og videre til ungdommens ups and downs. Gennem forsøgene på at finde sig selv -og også kærligheden- rejser vi gennem voksenlivet til tiden med familieliv og småbørn. Efter tiden med både kaos og glæde dukker det modne liv frem, hvor roen og eftertænksomheden tager over, men hvor ting også både kan briste og bære. Livscyklussens sidste fase er alderdommen, som Lisa Aisato fortæller om med både varme og realitetssans. Et af de dejligste steder i bogen er netop i denne livsfase, hvor flg. tekst følger illustrationerne:

“….du kommer til at miste, men du bærer hele livet i dig. Jeg håber, du følte dig elsket.”

En vidunderlig bog, som gør dig klog på livet, og en perfekt gaveidé til en særlig lejlighed. En bog, som ikke skal læses og dernæst samle støv på reolen. En bog, som alle generationer kan nyde -alene eller sammen-, få gode snakke om og minde om både livets charme, kærligheden og forgængeligheden.

Den norske illustrator, forfatter og billedkunstner er født i 1981 og har en lang række bøger bag sig. Hun har bl.a. selv skrevet og illustreret seks børnebøger og har igennem ti år leveret illustrationer til den norske avis “Dagbladet”´s lørdagsmagasin.