Venedig -byen med verdens højeste koncentration af Unesco-beskyttede mesterværker

En spændende, fascinerende, ikonisk by, som mere end 30 millioner turister valfarter til hvert år, mens det faste indbyggertal i dag kun er på ca. 50.000. Selvfølgelig har vi aflagt besøg i denne charmerende by med gondoler, vandbusser og små, hyggelige gader, men altid i bagende hede og sammen med masser af turister. Denne gang ankom vi med fly 2. juledag og var spændte på, om vi mon var de eneste turister på denne tid af året. Hen over de smukke, sneklædte alper med tanker om, hvor længe man vil kunne se sådan et syn, når man tager klimaændringerne i betragtning.

8 grader, så shorts og t-shirts er ikke aktuelle, men alligevel sidder flere ude og spiser på restauranterne. Juletræer, lys og juledekorationer er der masser af, men man skal lige vænne sig til at se dette i nye omgivelser.
Efter at være landet i Marco Polo Airport var det jo tid til at kigge efter transport til hotellet -og selvfølgelig skulle vi sejle med vandbussen direkte til hotellet med stop ved Rialtobroen. Venedig er en hårdt prøvet by, hvor det er svært at følge op med restaureringer af de smukke gamle bygninger, når vandet ofte står højt og ødelægger murværk, træ etc. En spændende, gammel by, som på trods af mange besøgende ikke har økonomiske muskler til at vedligeholde bygningerne langs vandet. Vi kom i tåge og dis og studerede nysgerrigt husene, de små og smalle gader og sugede de vinterlige indtryk til os, mens byen -efterhånden som mørket faldt på- tydeligvis også er illumineret og pyntet op til jul.

Hotel Royal San Marco and Suites – meget centralt beliggende tæt ved Rialtobroen og Marcuspladsen

I arkaderne ved Markuspladsen hænger de mest fancy lysekroner, som alle er lavet af Muranoglas på øen Murano lige i nærheden. Da Venedig havde sin stormagtstid som handelscentrum for skibsfart har der her været et kæmpeudbud af varer fra mange verdenshjørner, og det har summet af alskens sprog.
For enden af pladsen troner Markuskirken med udsigt ud over vandet og den livlige trafik af vandbusser/-taxaer og gondoler styret af gondoliererne i deres typiske sort- og hvidstribede trøjer.
Det kæmpestore Dogepalads med sine lyserøde, kniplingsagtig udsmykninger ser ganske uskyldig ud, men danner forbindelse mellem Markuskirken og vandet og har været dogens bolig med repræsentationsværelser, senatsrådets lokale og flere etager med underjordisk fængsel. Centrum for republikkens magt gennem mere end 700 år, og med en meget indviklet, men interessant opbygning af magtapparatet, som har givet inspiration til
andre republikker.
Sukkenes Bro -Ponte dei Sospiri- fik sit navn af den engelske forfatter Lord Byron, fordi det var denne indendørs bro, fangerne passerede på deres vej til en celle i fængslet, som udgjorde flere etager -både over og under jorden. Et bette vindue gav det sidste mikrovue ud over Venedig, og så ventede en ubarmhjertig skæbne nede i fangekælderen.

Sidste vue over Venedig, inden skæbnen blev beseglet i fangekælderen
Sukkenes Bro, hvorfra fangerne gennem det lille vindue fik sidste glimt af byen og havet
Vue over Markuspladsen, Markuskirken og dogepaladset

Venetianerne kæmper ofte mod vandmasser og oversvømmelser, og man kan frygte, at det er en kamp, som Venedig kan ende med at tabe. Nogle gange kan man svømme i bølgerne på Markuspladsen, og vandet kan stå helt op til bordpladerne i nogle restauranter. I 2019 nåede vandstanden hele tre gange på en uge op over 150 cm over normalen, ja, den nåede endda op på 187 cm over normalen, hvilket er det højeste niveau siden 1966. Gader, forretninger, restauranter, hoteller og private hjem har været oversvømmet. Når havvandet har trukket sig tilbage, efterlader det sig et lag af salt, som æder af murstenene, marmorpaladserne og de historiske bygninger. Den norditalienske laguneby på kanten af Adriaterhavet er bygget på pæle på 118 småøer, men synker, mens vandet stiger. Et gigantisk mobilt digeprojekt skulle holde vandet på afstand, men det har hidtil kostet 40 mia. kroner og er stadig ufærdigt og ubrugeligt. For 9 år siden skulle det have været færdigt, men massive budgetoverskridelser, korruptionsskandaler og forsinkelser har ramt projektet. Ja, endog Venedigs tidligere borgmester blev arresteret for ulovligt at have trukket millioner af euro ud af projektet i en kæmpe korruptionssag. Vi håber, der vil være ansvarlige politikere, der kan og vil arbejde for at redde byen og de mange kulturskatte fra tidligere generationer.